Articole recente
Cum scapi de vergeturi?
Cum scapi de vergeturi? Una dintre problemele c... citeste mai mult
0 comentarii
Impins de la piept cu haltera pe plan inclinat
IMPINS DE LA PIEPT CU HALTERA PE PLAN INCLINAT Impinsul la banca cu haltera te ajuta sa pui muschi pe piept, si in acelasi timp, iti intareste jumatatea superio... citeste mai mult
0 comentarii
5 mituri despre fitness si nutritie
Mitul care circulă de obicei despre consumul de proteine e faptul că trebuie să mănânci "X" grame de proteine la fiecare masă deoarece numai "X" grame de proteine ... citeste mai mult
0 comentarii
Antrenamentul gambelor
Antrenamentul gambelor Gambele sunt o grupă musculară problematică pentru majoritatea culturiştilor. În timp ce unii culturişti s-au născut cu gambe imense, alţi... citeste mai mult
0 comentarii
Cum sa scapi de oboseala musculara?
Simti o arsura in muschi dupa antrenamet? Te simti slabit si obosit? Aceste simptome pot indica prezenta oboselii musculare. Conform ultimelor cercetari, acestea pot sa ... citeste mai mult
0 comentarii
Prima pagina

Grasimile si rolul acestora


Numite si lipide, grasimile sunt substante cu roluri complexe in organism : rezerve concentrate de energie izolatie termica si impotriva socurilor solvent pentru transportul vitaminelor liposolubile(A, D, E, K) furnizor de acizi grasi esentiali, fara de care corpul nu poate functiona Fara grasimi nu s-ar putea sintetiza diferite substante, printre care si hormonii, testosteronul de exemplu. Grasimile produc prin ardere aproximativ 9 calorii. Necesarul de grasimi 

Din moment ce grasimile au rolul lor in organism, ele trebuie consumate in anumite cantitati. Insa avand in vedere ca furnizeaza 9 calorii pe gram, pot fi un factor important in depasirea numarului de calorii optim zilnic si deci in acumularea de tesut adipos. Pentru cei sportivii care fac exercitii cu greutati, maxim 15-20% din caloriile zilnice pot proveni din grasimi.

Odata consumate, grasimile sunt digerate si trasnformate in acizi grasi si glicerina.

Acizii grasi, dupa structura lor chimica impart grasimile in:

Grasimi saturate - se gasesc in produce animale cum ar fi carnea rosie, carnea de pui sau gaina, oua, lapte si derivate, uleiuri tropicale. Acesta este tipul de grasime care se depune in artere cu colesterolul rau, LDL, contribuind la producerea bolilor circulatorii si de inima si a unor tipuri de cancer. Se recomanda ca maxim 10% din grasimi sa provina din acizi grasi saturati. 

Grasimi polinesaturate se gasesc in peste si uleiuri vegetale cum ar fi uleiul de floarea soarelui si de porumb, furnizeaza acizi linoleic si linolenic, esentiali pentru organism Grasimi mononesaturate se gasesc in uleiuri vegetale- masline, arahide- acestea trebuie sa predomine in alimentatie. Acizii grasi esentiali omega 3 si omega 6 ce formeaza grasimile polinesaturate si mononesaturate ajuta la mentinerea sanatatii incheieturilor, a parului, pielii si a nivelurilor hormonale, si chiar a castigurilor de masa musculara si arderea grasimilor. Dozele recomandate sunt de 5-15 grame pe zi. Se pare ca o sursa foarte buna este uleiul de seminte de in. Acesta mai are si alte calitati extraordinare care il promoveaza in topul suplimentelor. 

Colesterolul este un component natural al tesutului animal. Contrar aluziilor de pe diferite produse vegetale(de exemplu " ulei fara colesterol "), acestea nu contin si nu au continut vreodata colesterol. Colesterolul intra in compozitia hormonilor, dar in exces, si in combinatie cu alti factori negativi, poate provoca diferite probleme de sanatate, mai ales ale aparatului cardiovascular. 

Trigliceridele. Sunt principala sursa atat din alimentatie cat si din grasimea depozitata in organism. Ele se imapart in doua tipuri. 

Glicerina. Nu este o grasime, ci un alcool, dar cu proprietati asemanatoare atat carbohidratilor cat si grasimilor. Este utilizata in diferite suplimente fara grasime. Fosfolipidele. Sunt grasimi foarte importante pentru integritatea celulelor, mai ales a celor hepatice, cat si in trasnportul celorlalte grasimi si ale colesterolului. Probabil cea mai cunoscuta si importanta este lecitina, care se gaseste in oua, ficat, soia, alune si germeni de grau. 

Sterolii - sunt grasimi cu functii importante in organism, mai ales in sistemul hormonal. Colesterolul este un sterol, de asemenea vitamina D. 

Surse de grasime 
Cele mai bune surse de grasime sunt grasimea de peste si uleiurile de masline, rapita si arahide. Neutre pot fi considerate grasimile din floarea-soarelui si alte plante. Trebuie evitate grasimile de origine animala cat si grasimile prajite. 

Se recomanda consumul grasimilor in forma cruda, nepreparate termic. Consumul grasimilor este crezut de ani de zile ca fiind singurul responsabil pentru surplusul de grasime al corpurilor noastre. Un segment intreg din industria dietetica s-a format pe premiza ca daca vom reduce grasimea din alimentatie, nu ne vom ingrasa. Toata lumea, de la dieteticieni pana la oameni preocupati de sanatatea lor, si chiar unii culturisti, au cazut plasa acestui mesaj simplist.

Share



0 comentarii pentru "Grasimile si rolul acestora"

Adauga un comentariu

Numele tau:


Comentariul tau: Nota: Codul HTML este citit ca si text!

Introduceti codul din imagine:



  • Mutant
  • MuscleTech
  • Gaspari Nutrition
  • Olimp
  • Weider
  • BioTech USA
  • Scitec Nutrition
  • BioTech
  • Muscle House
  • Pro Nutrition
  • Devil Nutrition
  • Xplode Gain Nutrition
  • Universal Nutrition
  • Galvanize Nutrition
  • BioBee
  • BSN
  • Balkan Pharmaceuticals
  • Brutal Nutrition
  • Cellucor
  • Dymatize

Setări confidenţialitate