Cum scapi de vergeturi?
Cum scapi de vergeturi?
Una dintre problemele cu care se confruntă o parte dintre oameni sunt vergeturile. Vergeturile sunt cicatrici lineare, fine ori leziuni ale țesutului. Aceste leziuni sunt cauzate de epidermă, stratul superficial al pielii. Aceste cicatrici pot fi de culoare roșie sau violet iar în timp se pot estompa, mergând către o nuanță argintie, pală. Locul favorit al vergeturilor sunt de obicei abdomenul, șoldurile, sânii, fundul și coapsele. Vergeturile apar după întinderea rapidă a pielii, de exemplu acestea pot apărea după o sarcină (la femei), după ce ne îngrășăm iar mai apoi slăbim într-un timp scurt, după pubertate, etc. Ca idee, în momentul în care din anumite motive este cuzata o extindere a pielii urmată de o contracție a pielii, pot apărea temutele vergeturi.
Pielea are trei straturi importante: stratul exterior al pielii numit "epiderm", stratul din mijloc numit "derm" și stratul interior (aflat în profunzime) numit "hipoderm". Dermul conține fibre conjunctive puternice, fibre care se pot întinde de așa natură încât să se adapteze la un nivel obișnuit de creștere sau de contracție a pielii. Când însă are loc o creștere bruscă în volum ori o contracție rapidă, pot apărea rupturi ale dermului, rezultatul fiind acela că la suprafață vor apărea straturile din profunzime. În acest fel apar vergeturile. Studiile efectuate până acum demonstrează că nu trebuie ignorat nici factorul genetic deoarece pielea unor persoane care conține mai puțin ADN, proteină și elastina decât a altor persoane va favoriza apariția vergeturilor.
Aplicarea pe piele a unor creme ce conțin acid hialuronic, pot contribui la prevenirea vergeturilor. Untul de cacao (obținut din boabe de cacao) care este folosit de multă vreme pentru prevenirea apariției vergeturilor, nu reduce probabilitatea apariției vergeturilor. Uleiul de migdale amare însă, ajuta în prevenția apariției vergeturilor dacă uleiul este aplicat și folosit în cadrul ședințelor de masaj, simpla aplicare a uleiului de migdale pe piele nu are nici un efect în combaterea vergeturilor. Masajele cu gel cu silicon pot de asemenea ajuta în lupta împotriva vergeturilor, acestea reducând pigmentarea vergeturilor. Uleiul de măsline poate ajuta de asemenea, reducând incidenta vergeturilor severe.
Acidul retinoic este un compus derivat din vitamina A și este utilizat în fabricarea diverselor creme pentru piele, acesta ajuta la reconstrucția colagenului din piele, în acest fel se poate obține o îmbunătățire a aspectului vergeturilor inițiale (liniile roz din primul stadiu al vergeturilor). Produsele pe bază de acidul retinoic ar trebui însă evitate de către femeile însărcinate și de cele care alăptează, pentru că acesta poate cauza malformații congenitale.
Aspectul vergeturilor aflate în stadiul incipient, poate fi îmbunătățit semnificativ prin înlăturarea ușoară a stratului superficial al pielii, având ca rezultat creșterea unui nou strat de piele, moale și fân. Procedeul se numește microdermabraziune și se face cu ajutorul unor cristale mici ce vor fi suflate pe piele iar apoi vor fi trase cu ajutorul unui vacum, lustruind astfel suprafața pielii.
Producția de colagen, elastina sau melanina la nivelul pielii mai poate fi stimulată și cu ajutorul laserului (fascicule de lumină), terapia cu laser este un mod sigur și eficient de a îmbunătăți aspectul vergeturilor, atât în stadiu incipient (vergeturile roșii) cât și în stadiu avansat (vergeturile albe).
Un alt tratament cu rezultate bune este IPL, o metodă asemănătoare terapiei cu laser sar care se face prin pulsarea pe piele a unor fascicole de lumină de mare intensitate. Lumina și căldură sunt utilizate pentru a distruge anumite structuri din piele, astfel încât acestea să poată fi reconstruite.
Rezultate bune mai pot fi obținute și prin utilizarea unor plante medicinale că de exemplu Gotu Kola, aplicarea regulată a Gotu Kola ajuta în ameliorarea problemelor de acest gen: vergeturi, celulită, cicatrici.
Pentru a evita însă apariția vergeturilor trebuie să ținem cont în primul rând de stilul nostru de viață. Astfel că va trebui să menținem greutatea corpului la o valoare normală, să evităm creșterea și scăderea rapidă în greutate, să consumăm alimente care să conțină cantitatti adecvate de vitamina A, vitamina C, zinc și silicon. Trebuie să bem în fiecare zi cantitatea de apă necesară hidratării corespunsatoare a organismului, să facem sport și astfel vom avea un aspect sănătos și frumos al pielii.
Adauga un comentariu
Numele tau:Comentariul tau: Nota: Codul HTML este citit ca si text!
Introduceti codul din imagine: