Acneea si Sportul
Am constatat atât pe propripria-mi piele de-a lungul timpului, cât şi din ceea ce am văzut la alte personae care fac un anumit Sport, că riscul de a avea acnee este mai ridicat.
Tipuri de acnee:
În cadrul acestui articol o să vorbim despre acneea mecanică şi cea indusă de medicamente. |
Faptul că aveţi o viaţă cu o activitate intensă, practicaţi un anumit Sport, aduc multe beneficii organismului şi sănătăţi dumneavostra. Dar în acelaşi timp sunteţi predispuşi şi altor riscuri, ca spre exemplu erupţii acneice. Aceastea se datorează în mare parte tipului de mişcare la care sunteţi solocitat, echipamentele pe care le folosiţi.
Acneea mecanică este forma cea mai răspândită şi des întâlnită la majoritatea tinerilor, sau practicanţilor unui anumit tip de sport (Hochey, Rugby, Motociclişti, chiar şi canteratii profesionişti la vioară). Aceasta apara secundar obstrucţiilor repetate produse prin fricţiune cu apariţia ulterioară a comedoanelor. Cel mai frecvent apar în urma frecării cu şepci, gulere, bretele. Exemplul clasic îl reprezintă gâtul cântăreţilor la instrumentele cu coarde, la nivelul căruia distingem în mod evident traseul acneei mecanice.
Acneea indusă de medicamente: leziunile de acnee pot apărea dintr-o dată ca şi reacţie adversă în urma administrării următoarelor medicamente: steroizi anabolizanţi(danazol, testosteron), corticosteroizi, fenitoin, litiu, izoniazidă, iod. Administrarea orală de corticoizi induce apariţia unei erupţii acneiforme la nivelul spatelui şi pieptului. De asemenea utilizarea locală neadecvată a corticoizilor la nivelul feţei determină apariţia leziunilor la nivelul zonei respective.
Ca şi măsuri preventive şi de tratare menţionate de către Academia Americană de Dermatologie, menţionăm:
- înainte să vă îndreptăţi spre sala de aerobic, fitness sau forţa ţineţi cont de faptul că trebuie să purtaţi întotdeauna hainele potrivite;
- folosiţi un prosop cu care să vă acoperiţi aparatele în sala de forţă;
- indiferent de ce exerciţii faceţi, nu rămâneţi în hainele umede sau transpirate înainte să mergeţi spre casă;
- faceti dus imediat după ce încheiaţi activităţile sportive, asigurându-vă că vă spălaţi pieptul, spatele şi zona dorsală cât şi zonele care s-au aflat sub presiunea genunchierelor, apărătoarelor şi a echipamentului mulat în general (produsele lichide de spălat care conţin acid salicilic sunt utile în îndepărtarea sebumuului şi deblocarea porilor);
- evitati acoperirea prelungită a frunţii cu şepci sau bandane;
- aplicati o soluţie medicamentoasă ancti-acneică imediat ce apar leziuni; şamponul obişnuit împotriva mătreţii este o variantă mai ieftină deoarece conţine adesea acid salicilic, alcool sau acetonă.
Câteva măsuri simple de prevenire v-ar putea scuti aşadar de chinuri inutile şi drumuri la dermatolog, aşa că merită să depuneţi un mic efort pentru sănătatea dumneavoastră.
NU UITAŢI!!
SPORT pentru o VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Articol scris pentru www.suplimente-culturism.ro
Autor: Epure Stelian Ionut, Instructor Fitness, CRAIOVA
|
Adauga un comentariu
Numele tau:Comentariul tau: Nota: Codul HTML este citit ca si text!
Introduceti codul din imagine: