Importanta somnului pentru organism
Somnul - nu cumva sa va ganditi la peste, pentru ca nu despre asta este vorba!
|
Somnul incepe seara cand glanda pineala produce melatonina, un hormon ce semnalizeaza momentul pentru somn.
Cand persoana e gata sa doarma respira mai greu, muschii se inmoaie, inima bate mai incet si temperatura corpului descreste. In aceasta faza undele creierului se schimba. In acel moment incepe somnul real cu faza1: un somn superficial din care persoana poate fi trezita usor.
Din acest punct inainte cei ce dorm se intorc si traverseaza diferite faze de somn, toate producand schimbari importante in activitatea creierului si in functiile fiziologice. Din stadiul 1 pana la 3 undele creierului coboara si in final in faza 4 cadem intr-un somn adanc cu unduiri foarte mici.
Dupa somnul adanc urmeaza o faza numita REM (Modificari Rapide ale Ochiului), in care ochii nostri se misca rapid si in care exista aproape aceeasi activitate cerebrala ca si cand suntem treji. In aceasta faza muschii sunt cei mai relaxati.
Succesiunea fazelor continua de 5-6 ori pe noapte, ultimul ciclu nemai atingand deloc somnul adanc.
Schimbarea activitatii creierului este pur si simplu inceputul a ceea ce se intampla in timpul somnului. Partea cea mai importanta este fara dubiu secretia unui numar de hormoni necesari pentru crestere, pentru reglarea energiei si care afecteaza functiile metabolice si endocrine. Hormonii de crestere nu numai conduc cresterea in copilarie, dar joaca si un rol important in reglarea masei musculare a adultilor. In timpul somnului corpul nostru este de fapt refacut dupa toate activitatile din timpul zilei. Desi scopul somnului nu a fost pe deplin descoperit, oamenii de stiinta sunt de acord ca somnul este crucial si somnul suficient este necesar pentru sanatate.
Influenteaza somnul performantele noastre?
Este clar ca hormonul de crestere va influenta performantele noastre zilnice. Efectul antrenamentelor care ne intaresc muschii apare noaptea urmatoare, nu in timpul exercitiilor. Privarea de somn, si mai mult, trezirile repetate vor diminua serios performantele noastre fizice. Mai mult, se pare ca intreruperea altor faze ale somnului ar avea efect asupra deprinderilor motorii. Somnul neintrerupt si linistit este deci de importanta majora.
Aceasta explica de ce atletii de top dau o mare atentie somnului, cand se antreneaza si recupereaza dupa eforturi fizice. Dar si abilitatile noastre mentale sunt afectate de lipsa somnului. Cateva teste psihologice arata ca timpul de raspuns, anticiparea problemelor, dar si memoria sunt afectate de lipsa unui somn sanatos, care influenteaza capacitatea noastra de a invata lucruri noi asa incat se face o conexiune intre tinerete si succesul professional de mai tarziu. Tot mai multi semeni par sa demonstreze ca informatia colectata in timpul zilei este stocata in timpul noptii si de aceea un somn intrerupt impiedica acest proces.
Cele mai importante consecinte ale privarii de somn sunt:
* reducerea procesului de gandire si intarzierea timpului de raspuns.
* probleme in ascultarea si intelegerea instructiunilor.
* probleme de memorie.
* greseli frecvente.
* camp ingust de atentie; trecerea cu vederea peste schimbari importante.
* evaluarea gresita a situatiilor complexe.
* probleme in gasirea noilor solutii.
* viziune ingusta; camp ingust al viziunilor.
* viziune neclara.
Cum ne influenteaza somnul comportamentul?
Nu sunt necesari oameni de stiinta care sa ne spuna ca nu vom fi prea in forma dupa o noapte de somn prost. Tot mai multe cercetari stiintifice ne indica faptul ca un somn intrerupt are efecte asupra comportamentului si sentimentelor noastre.
Oamenii care au cateva ore de somn lipsa in timpul unei saptamani se plang de:
* stres
* depresie
* agitatie
* nemultumire
* tristete
* anxietate
* epuizare mentala
Si studiile comparative au aratat ca influenta asupra comportamentului si emotiilor este chiar mai mare decat asupra performantelor fizice si mentale.
Problemele de somn pot cauza mari schimbari in personalitatea cuiva, dar aceste schimbari nu sunt ireversibile. Dupa cateva nopti de somn sanatos si neintrerupt simptomele vor dispare.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Articol scris pentru www.suplimente-culturism.ro
Autor: Epure Stelian Ionut, Instructor Fitness, CRAIOVA
|
As mai adauga la cele scrise mai sus, doar ca sugestie, o cana de lapte (250 ml) cald baut cu 30 - 45 min inainte de culcare sau o portie de Milk & Egg astfel veti avea parte de un somn mai linistit si-i veti oferii corpului pe tot parcursul noptii substantele de care are nevoie.
Adauga un comentariu
Numele tau:Comentariul tau: Nota: Codul HTML este citit ca si text!
Introduceti codul din imagine: