Impins de la piept cu haltera pe plan inclinat
IMPINS DE LA PIEPT CU HALTERA PE PLAN INCLINAT
Impinsul la banca cu haltera te ajuta sa pui muschi pe piept, si in acelasi timp, iti intareste jumatatea superioara a corpului (spate, umeri, brate) si ar trebui sa constituie baza oricarui program de antranament antrenament pentru piept in culturism. Cu toate ca impinsul de la piept nu e, totusi, atat de vital ca genuflexiunile pentru picioare, acest exercitiu ar trebui sa isi gaseasca regulat locul in antrenamentul tau. Pe langa faptul ca e cea mai buna metoda de a-ti cladi un piept urias, impinsul cu haltera la banca inclinata confera partii superioare a corpului o putere de neegalat.
Majoritatea culturistilor prefera sa se concentreze pe dezvoltarea pieptului superior, executand exercitiile de impins cu haltera la banca inclinata inaintea celei orizontale. Acest lucru nu diminueaza importanta impinsului la banca orizontala, care ramane un exercitiu de baza al programului de antrenament pentru piept, ci mai degraba acestia doresc sa-si preepuizeze si sa isi incalzeasca pieptul superior, pentru a obtine o dezvoltare sustinuta.
Asadar, desi impinsul cu haltera la banca orizontala formeaza baza celor mai multe programe de antrenamet pentru piept, acesta se executa de cele mai multe ori dupa un exercitiu la banca inclinata. Miscarile din inclinat maximizeaza dezvoltarea pieptului superior, crescand forta muschilor stabilizatori ai umarului. Zona superioara si interna a pectoralului mare e izolata considerabil, iar pectoralul mic e izolat intr-o masura mica. Totodata, si muschiul deltoid anterior este puternic activat. In cadrul impinsului cu haltera pe plan inclinat, tricepsul si bicepsul joaca un rol minor in stabilizarea greutatii.
Daca incepi cu cateva serii de impins la banca inclinata, vei stimula puternic dezvoltarea partii superioare a pieptului, in cazul in care acestea sunt urmate de impins la banca orizontala, si asta datorita faptului ca pentru cei mai multi sportivi, zona superioara a pieptului e mai putin dezvoltata decat zona mediana si inferioara a pieptului. Aceasta e o parte “incapatanata” a corpului si necesita o atentie speciala. Data viitoare cand o sa mergi la sala de culturism, priveste in jur si o sa observi o multime de tipi cu un piept inferior frumos dezvoltat, dar cu partea superioara foarte slab dezvoltata. In general, partea superioara interna a pieptului raspunde foarte greu la antrenamentul de rezistenta, motiv pentru care pre-epuizarea la banca inclinata da rezultate bune de cele mai multe ori.
Si acum vine partea mai putin interesanta si care nu ne prea place: dupa o astfel de incalzire, vei avea mult mai putina putere sa lucrezi la banca orizontala, acesta fiind motivul care multi renunta la o astfel de abordare. Bineinteles ca aici e vorba de mandrie. Vreau sa spun ca impinsul la banca orizontala e considerat de multa lume un fel de barometru pentru forta si puterea trenului superior.
Asadar, in momentul in care te intinzi pe banca, vrei sa le arati tuturor ca poti sa impingi, nu gluma, iar daca ai facut mai intai cateva serii la banca inclinata, toate sansele tale de a impresiona pe cei din sala sunt naruite, dar daca reusesti sa iti lasi mandria deoparte si sa iti urmezi programul de antrenament, in care impinsul cu haltera la banca orizontala reprezinta un loc central si e efectuat dupa banca inclinata, n-o sa gresesti.
Impins de la piept cu haltera la banca inclinata:
1. Tine capul, umerii si fesele lipite de banca si prinde bara cu o priza la nivelul umerilor sau putin mai larga. Unii culturisti folosesc o priza cu toate degetele de aceeasi parte a barei (priza unilaterala), inclusiv degetul mare. Personal, nu o recomand pentru incepatori, datorita riscului mare de alunecare a barei din maini, dar, pe masura ce capeti experienta, daca te obisnuiesti cu acest tip de priza si observi ca te ajuta, foloseste-o.
2. Ridica haltera de pe stativ si pozitioneaz-o deasupra pieptului. La sportivii cu mai putina experienta, coatele trebuie sa fie perfect intinse, iar cei experimentati pot sa nu le blocheze complet.
3. La miscarea de coborare, lasa haltera cat mai lent. Tine haltera sub control si coboar-o pana iti atinge usor pieptul, la nivelul sfarcurilor. Cu cat haltera e coborata pe piept, mai aproape de gat, cu atat vei activa mai mult deltoizii anteriori, in detrimentul pectoralilor.
4. Impinge puternic in sus si adu haltera in pozitia de “Final“, intinzandu-ti coatele, dar fara a le bloca complet. Repeta miscarea pana la finalul seriei. Executa 3-4 serii a cate 8-12 repetari.
Adauga un comentariu
Numele tau:Comentariul tau: Nota: Codul HTML este citit ca si text!
Introduceti codul din imagine: