Antrenamentul mental, in culturism
Antrenamentul Mental în CulturismÎn ultima vreme, se acordă o importanţă deosebită pregătirii fizice, în detrimentul pregătirii mentale (psihologice)... Nimeni nu contestă necesitatea antrenamentului fizic, mai ales în culturism, unde antrenamentul fizic este "motorul" progresului şi dezvoltării, dar nu trebuie neglijată nici pregătirea mentală, care împreună cu cea tehnico-tactica şi teoretică constituie componentele procesului de antrenament. În cadrul larg al antrenamentului mental este cuprins şi aşa-numitul antrenament psihoton, care este o metodă deosebit de eficientă pentru calmarea şi economisirea energiei nervoase a individului. Utilizarea antrenamentului psihoton în culturism este deosebit de eficientă, deoarece are ca substrat relaxarea, aceasta favorizând hipotonia atât la nivel muscular cât şi psihic. Aceasta hipotonie, cu alte cuvinte se referă la reducerea încordării (tensiunii) musculare şi psihice. Acest aspect este foarte important dacă ne gândim la resursele energetice şi nervoase ale culturistului, care vor fi conservate şi nu irosite ca urmare a stres-ului indus de către antrenament. |
Mobilizarea sportivului pentru antrenament se face prin concentrarea mentală asupra exerciţiilor specifice şi asupra modului de execuţie a acestora. Aşezat sau culcat (decubit dorsal), relaxat, cu ochii închişi, culturistul se va concentra şi se va autovizualiza cum executa exerciţiile în sală, acest lucru optimizând coordonarea neuro-musculara.
În urma unor riguroase cercetări ştiinţifice, s-au evidenţiat numeroase efecte pozitive pe care le are antrenamentul psihoton asupra sportivilor, printre care:
- refacerea rapidă şi eficientă în urma efortului;
- creşterea adaptării la stres;
- ameliorarea odihnei;
- dezvoltarea capacităţii de concentrare;
- diminuarea senzaţiei de anxietate premergătoare competiţiei etc
Autosugestia este o reflecţie a sugestiei, culturistul beneficiind din plin de efectele acesteia, în măsura în care ştie şi poate să o realizeze. Autosugestia porneşte din "interior", sportivul folosindu-şi gândul în scop constructiv, atât în cadrul pregătirii fizice, referindu-mă la antrenamentul zilnic de la sală, dar mai ales în competiţia propriu-zisă, unde datorită diferenţelor extrem de mici dintre competitori trebuie şi este obligat să fructifice orice avantaj.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Articol scris pentru www.suplimente-culturism.ro
Autor: Epure Stelian Ionut, Instructor Fitness, CRAIOVA
|
Adauga un comentariu
Numele tau:Comentariul tau: Nota: Codul HTML este citit ca si text!
Introduceti codul din imagine: